torstai 6. elokuuta 2009

Rokotukset

Lähtöön on aikaa alle kolmeviikkoa ja minä aloin miettiä mitä kaikkia pakollisia juttuja pitää hoitaa ennen matkaa, sillon tuli mieleen etten ole tarkistanut rokotus tilannetta vielä ollenkaan. Pikainen soitto Jaakolle josta selvisi että piikkejä tulee, ja paljon. Jaakko oli näppäränä poikana käynyt pulssissa hakemassa reseptit isolla rahalla jo hyvissä ajoin. Itse kuitenkin ajattelin näppäränä poikana pihistellä ja käydä hakemassa reseptit työpaikan terveysasemalta.

Edellis kesänä olin hakenut Bulgarian matkaa varten ab hepatiitti rokotteet samalta työterveys asemalta ja asiat olivat menneet luonikkaasti vielä työajan puitteessa. Tälläkertaa kuitenkin homma tyssäsi suoraan sanaan japanin aivokuume. Kerroin työterveyden hoitajalle aikomuksesta lähteä muutamaksi kuukaudeksi indonesiaan ja tarvitsevani rokotteet japanin aivokuumeeseen, lavantautiin sekä viimeisen hepatiitti piikin. Terkkari oli samantien valmis lähettämään minut sinne pahuksen pulssiin. Siinä ei inttäminen auttanut vaan pakko oli poistua terveys asemalta ilman niitä reseptejä.

Vielä en kuitenkaan ollut valmis hyppäämään kapitalismin rattaisiin ja menemään sinne pulssiin, joten päätin kokeilla vielä paikallista terveyskeskusta. Sain heti toisella puhelulla langan päähän henkilön jolla oli hyvä käsitys siitä mitä rokotteita voisin tarvita. Ajattelin että nyt alkoi homma sujumaan. Ei muuta kuin töiden jälkeen reseptit terveyskeskuksesta ja apteekin kautta takaisin piikille. Saavuttuani apteekkiin tiskiltä ystävällinen farmaseutti ilmoittaa ettei kyseistä rokotetta ole. Soitto naapurikaupunkin apteekkiin ja parinkymmenen minuutin setvimisen jälkeen selviää, että sieltä löytyikin yksi piikki korvaavaa lääkettä.

Seuraavassa apteekissa nappaan numerolapun käteen ja odottelen hetkisen ja kuuluu "blim" ja pääsen tiskille. Arpominen jatkuu, ne oli jo kerinnyt hävittämään sen piikin minkä löytämiseen oli mennyt kakskyt minuuttii. No lopulta se paketti löytyy ja päästään toteemaan et tehoste pitäis ottaa aikasintaan 28 päivän päästä, ja mun pitäis lähtee reilun parin viikon päästä. Ja sen lisäks se vielä maksaa satasen enemmän ku se mitä lääkäri oli kirjoittanu. Farmaseutti soitti vielä muihin turunseudun suuriin apteekkeihin, mutta lääkäri määräämää rokotetta ei ollut edes tukussa joten pakko se kallimpi ja huonompi oli ottaa.

Terveyskeskuksessa kaikki menikin ihan näppärästi ja sain kaikki kolme piikkiä samalla reissulla. Viimeinen piikki japanin aivokuumetta taitaa jäädä ottamatta, ehkä pitää kuitenkin käydä Balin paikallisessa apteekissa jos sieltä vaikka löytyisi se viimeinen tehoste niin jaakko pääsisi tohtoroimaan.

Siis mitä tästä opimme? Vastaus: Ennakoi, Ennakoi, Ennakoi. Valmistelut kannattaa hoitaa hyvissä ajoin siinä säästää rahaa aikaa ja vaivaa.

2 kommenttia:

  1. välttääkseni saman kohtalon, täyttyy mun joululahjalista japaninaivokuume, lavantauti ja kaikista muista mahdollisista rokotteista. jää siihen sitten 3kk. aikaa pohtia mihin niitä rokotteita heittelis kuin tikkaa ennen omaa Indonesian vaihtoreissua :)

    VastaaPoista
  2. Eksyin sun blogiin Facebookin kautta ja ihan mielenkiinnolla seuraan Balin tapahtumia, koska oon ite lähössä sinne vaihtoon tammikuussa.

    Kuulostaa tutulta tuo Japanin aivokuumerokotteen kanssa sähläily. Onneks jo nyt mietin noita rokotteita, soittelin kanssa kaikki oman kaupunkini apteekit läpi ja kyselin sitä vanhempaa ja halvempaa rokotusta. Hyvällä tuurilla löytykin ne 3 rokotetta, mut piti hakea eri apteekeista.. Säästyy kuitenki huomattavasti rahaa verrattuna siihen uuteen valmisteeseen.

    VastaaPoista