perjantai 4. syyskuuta 2009

Pari sanaa Balin liikenteestä

Liikenne Balilla on jotakin kaottisen, sekavan ja grazyn välimaastosta. Liikenne on tietysti vasemman puoleista ja lähes aina edessä on ruuhka. Alussa luotimme taksikuskien ajotaitoon ja kuljimme ainoastaan takseilla josta neljän henken seurueelle ei koitunut suurempia kustannuksia. Taksi kyydin saa noin 4000 rp:n kilometrihintaan, joten paljon ei maksettavaa kerräänny.

Vaikka etäisyydet on pieniä on ainainen ruuhka kiusana ja autolla liikkuminen on todella hidasta. Ajatus skootterin vuokraamisesta alkoi kypsymään siinävaiheessa kun myöhästyimme koulusta ekana päivänä 45 minuuttia. Skootterilla liikkumalla pääsee ruhkaisimmastakin tieosuudesta vaivattomasti puikkelehtimalla lävitse.

Skootterin vuokraaminen on helppoa ja hintakin on kohtalainen 500000 rp/kk ja 60-30000 rp/vrk. Kuitenkin jokaisen on hyvä muistaa että mopon ajaminen on erittäin vaarallista ja riskaapeliä touhua näissä puitteissa. Vaikka jatkuvasti näkee paikallisten ajavan päättömästi keskiviivan molemmin puolin ja tekevän kaiken moisia rynnäköitä, ei välttämättä kannata itse lähteä heti ensimmäisenä yrittämään samaa. Paikalliset ovat tottuneet olemaan pikkulapsesta asti prätkän selässä, kun taas monelle turistille ensikosketus prätkään tulee vasta mopovuokraamon pihassa.

Kaikki turistit eivät välttämättä ymmärrä ajamisessa tulevia riskejä ja lähtevät kokeilemaan miten ajaminen sujuu. Pystyssä pysymisessä ei varmaankaan kenelläkään tule olemaan ongelmia, mutta yleiseen halintaan ja liikenneturvalisuuteen asioihin olisi hyvä perehtyä etukäteen. Jo rauhallisessa suomessakin vaadittaisiin noin 20 oppituntia vaativa moottoripyörä ajokortti kuljettamaan kyseisiä skoottereita. Ja onnettumuuden sattuessa kannattaa poliiseista tietenkin päästä eroon pikku nipulla riihikuivaa ja maksaa paikalliselle mitä hän ikinä pyytääkin. Jos itse loukkaat on mediheliä turha odotella paikalle viidessä minuutissa. Paikallisen lääkärin luennolla sain sen käsityksen ettei hoitoa aloiteta ennen kuin visa on vingahtanut ja vakuutusyhtiön takaus on kunnossa.

Kaikesta varoittelusta huolimatta olen sitä mieltä että skootteri on ainoa ja oikea tapa kulkea Balilla. Skootterilla liikkuessa paikat tulevat ihan eritavalla tutuiksi ja pääset näkemään saarta ihan eritavalla. Itse en ole vielä ehtinyt huristelemaan skootterilla pitkää aikaa mutta tähän astinen kokemus on ollut pelkästään positiivinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti